Maja Rydzyńska

Maja Rydzyńska

Dietetyk

Jestem dietetykiem od 2008 r. Ukończyłam studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na kierunku: Żywienie a zdrowie człowieka (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu). Od 2011r jestem certyfikowanym konsultantem Programu Leap (www.leap.pl)

Na bieżąco uczestniczę w licznych kursach i szkoleniach:

  • Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – Profilaktyka Zdrowia
  • Diagnostyka Twarzy wg Medycyny Chińskiej
  • Diagnostyka Pulsu wg medycyny Chińskiej
  • Leczenie zaburzeń alergicznych wg medycyny Chińskiej
  • Makrobiotyka w chorobie nowotworowej
  • Ziołolecznictwo przewlekłych chorób cywilizacyjnych
  • Ziołolecznictwo w chorobach pasożytniczych
  • Diagnostyka i interpretacja wyników badań laboratoryjnych
  • Diagnostyka i dietoterapia chorób skóry
  • 10 czynników prozapalnych w chorobie Hashimoto – jak osiągnąć stan remisji
  • Żywienie i diagnostyka Sibo
  • Diagnostyka i dietoterapia zaburzeń hormonalnych
  • Morfologia, mineralizacja – diagnostyka i dietoterapia
  • Bilansowanie diet wegetariańskich
  • Zaburzenia odżywiania dzieci

Jestem współautorką i autorką wykładów min.:

  • Powitanie lata, czyli jak zdrowo odżywiać się latem,
  • Dietetyczna przygoda zdrowia i urody doda”, Wykład dla Stowarzyszenia Chorych na Reumatyzm
  • Podstawy odżywiania we wspinaczce sportowej Wrocławski Klub Wysokogórski Wrocław
  • Racjonalne odżywianie dzieci gimnazjum, Czarny Bór
  • Żywienie dzieci w zaburzeniach spectrum autyzmu, Bolesławiec
  • Komponowanie diet z zaburzeniach hormonalnych

Pracuję także z dziećmi z zaburzeniami zachowań z kręgu autystycznych, AdhD oraz z Zespołem Downa.

Chętnie podejmuje się także opieki nad sportowcami przygotowując diety w różnych dziedzinach sportowych (po opieką mam już medalistów Europy, Polski).

Podchodzę indywidualnie do każdej osoby. Staram się nauczyć ją zdrowych nawyków żywieniowych. Dążę do tego by stosowana dieta nie była krótkotrwała i pokazała nowe spojrzenie na możliwość zdrowego odżywiania. Przed ustaleniem diety przeprowadzam szczegółowy wywiad dotyczący historii chorobowej danej osoby, a także jej dotychczasowego sposobu odżywiania, możliwości kulinarnych i wcześniejszych doświadczeń z dietami. Podczas swojej pracy uwzględniam oczekiwania oraz gusta smakowe, sezonowość produktów, ich dostępność oraz jakość pożywienia.

Maja Rydzyńska - ZnanyLekarz.pl

W jakich przypadkach warto spotkać się z Mają?

  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Choroby autoimmunizacyjne
  • Choroby metaboliczne
  • Niepłodność
  • Choroby zwyrodnieniowe stawów
  • Infekcje grzybiczne i pasożytnicze
  • Zespoły złego wchłaniania, choroba trzewna